Namnet Lilla Tavelsjö kommer från en kompis lille son på tre år som var på besök och hade fått berättat att huset en gång kom från byn Tavelsjö, där också pojken bor. Han behövde låna vårt utedass och tyckte att "det var ett fint rum" och kallade det för just Lilla Tavelsjö. Namnet tyckte jag var passande eftersom det faktiskt är en liten del av Tavelsjö som numera finns ett par mil söder om Umeå.

måndag 31 mars 2014

Retro i köket



Idag kom ett till sånt där paket som man längtat efter.





Ropade in en Reda-hylla på tradera och idag kom den äntligen.

Nu är det här inget som hade hunnit komma på 20-talet så vi frångår vår röda tråd något eftersom de tidigaste Reda-hyllorna kom först på 30-talet men de var vanligast på 50- och 60-talet.

Nu ska vi inte ha kvar originalhyllan, eftersom den är för lång, utan vi ska låta tillverka en ny som passar i köket .




Så här hade vi tänkt oss ha skepporna, alltså glasbehållarna.

Sedan får vi fylla dessa med socker, bikarbonat mm.

Hyllan de står på ska vi inte ha där, den hade vi bara för att prova hur skepporna ska ligga.




Kram Renée




söndag 30 mars 2014

Köket tar form


Nu är denna helg över och vi går in i sommartid.




Nu i helgen har täcksidor, takanslutning och dekorlister i underkant på köksstommarna monterats.




Vitrinskåpsdörrarna på plats.




I stället för ett hål bredvid kyl och frys ritade vi denna lådkombination som vi lät snickeriet göra tillsammans med köket.


/Renée

lördag 29 mars 2014

Måla, måla, måla




Nu är det tredje och sista lagret färg målat på fönsterfodren. Ett sista varv kommer jag att måla när dom är uppsatta. 

Nu är det bara att vänta på att det ska torka.



Den här torkställningen har vi byggt av överblivet virke som har varit bra att lägga upp det som har målats. 



/Renée

måndag 24 mars 2014

Tapetbekymmer


Vi som hade bestämt oss för tapet till kammaren.....eller???




Det här är tapeten som vi köpt till kammaren från början. Den är från Boråstapeter ur kollektionen Marstrand.


Tursamt har vi inte hunnit tapetsera ännu då sambon inte känner sig riktigt nöjd med vårt val av tapet.  Idag åkte vi till färgaffären för att kolla ut någon bättre tapet. Där står man då och bläddrar bland tapetprover, tur att vi ska ha den stil vi ska ha för utbudet smalnar av kraftigt. Det är nog svårt ändå att välja bland alla tapeter.


Vi fastnade för några tapeter ur Duros kollektion gammalsvenska. 

Här är de vi fastnade för.



Den här tapeten i sig sa oss inte så mycket, utan det är bården som gör allt.




Fin tapet i jugendstil, är egentligen för tidig stil för oss.




Slutligen fastnade vi för den här tapeten. Det lutar nog mot att det blir den, sambon har bestämt sig och jag är nog mest inne på den här också. 


I slutändan kommer det att bli bättre med någon av dessa tapeter till kammaren än den ursprungliga. Den tapeten kommer att passa bra uppe i lilla sovrummet istället.

Ibland är det bra att det inte går allt för fort för då hinner man känna efter och rätta till det som inte känns riktigt bra.


/Renée





lördag 22 mars 2014

Kablar överallt




Idag har sambon fått börja installera bänkbelysningen och uttagen i köket och som han har väntat på den här dagen. Elektriker som han är så har det varit lite som julafton för honom, tänk va lite (massa egentligen) kablar kan göra. Själv blir jag alldeles snurrig av alla dessa kablar.




Efter en hel del kopplande så fick köket arbetsbelysning och uttag, även belysning i vitrinskåpen.





Nu ska vitrindörrarna, som vi hämtade idag, sättas in. Vi hämtade även de sista täcksidorna som saknades så nu ska köket monteras klart helt och hållet.


//Renée


Vårkänslor



I veckan kom ett bakslag och det kom ca tio centimeter snö men det har hunnit tinat undan och idag kändes det mer som i slutet av april än slutet av mars. 

Vi dukade ute i vårt solhörn och grillade parisare till lunch. Det var härligt att få sitta ute i solen, helst ville man inte gå in för att jobba. Innan jag gick in planterade jag i en av urnorna lite vårlökar, pärlhyacinter och påskliljor, hoppas dom inte fryser bort.





Ha en skön lördagkväll.


Kram Renée






torsdag 20 mars 2014

Kakellist



Idag kom en liten leverans från Byggfabriken som vi beställde i förra veckan.

Det är kul att få det där smset att man har ett paket att hämta, framför allt när det är något speciellt man beställt.

I paketet idag kom det några kakellister som vi ska ha i köket till vårt fasade kakel. Det blir ett fint avslut i överkant på kaklet med en list.





Det andra som var i paketet var några elartiklar. Det är en tvinnad elkabel, två stycken kopplingsdosor i svart porslin. 








Dessa ska vara i hallen till taklampan. Vi har naturligtvis förberett vanlig eldragning också men vi ville göra gammaldags eldragning som man hade förr. Det dröjer innan min sambo ska installera  dessa eftersom vi har andra saker som har högre prioritet men jag kommer att uppdatera om det när det är dags.



Kram R






tisdag 18 mars 2014

Ta bort gammal färg



Här ska ni få ett tips för att få bort färg på t ex metallföremål.

Det som behövs är linoljesåpa, kan fungera med annan såpa också men har inte provat det själv, en behållare att lägga föremålet/föremålen i.



Häll sedan såpa så föremålet/föremålen täcks helt. 



Låt det stå ett dygn, ta sedan upp föremålet/föremålen och torka av med en trasa eller papper.

Här nedan ser man att färgen lösts upp på nyckeln som legat ett dygn.






Nu är nyckeln avtorkad och ren från färg.


Om det är tjockt lager med färg kan det behövas upprepa proceduren eller att det får ligga längre i såpan.

Om det är ett stort föremål eller något du inte vill dränka helt i såpa, t ex en låskista, kan man använda tjock såpa på burk. Pensla eller smeta på såpan där du vill ta bort 
färg, täck sedan föremålet med plastfolie eller en plastpåse. Samma här låt stå ett dygn och torka av, kan behöva upprepas.

Såpa i gelform

Jag har haft stor nytta av detta när jag tog bort färgen på låskistorna till spegeldörrarna som renoverats upp. Önskar bara att man visste detta när vi skulle renovera våra fönster, hade varit bra till alla gångjärn, fönsterhaspar mm.

Bilden nedan visar låskistan (den till vänster) som jag tagit bort färgen på, tidigare hade den lika mycket färg på som kammarlåset till höger.




Den här metoden fungerar på de flesta målarfärger men kan hända att det inte fungerar på vissa men det är bara att testa sig fram.

Lycka till


Kram R


söndag 16 mars 2014

Gårdagens fynd







Det här var ett riktigt fynd som vi gjorde igår när vi var in på en antik- och loppisbutik. Det är en gammal ringklocka i bakelit som vi köpte för endast tio kronor. 

Dessa är, enligt vår smak, betydligt snyggare än de moderna, vita plastlådor som finns och de passar inte in i huset heller. Nu har vi redan hunnit skaffa en liknande ringklocka från Byggfabriken, en byggnadsvårdsbutik, för en betydligt högre summa än det vi betalade igår. Nåja, den här ska nog få hamna i friggeboden/gårdshuset.

Vi hittade även ett gammalt handfat för 150 kronor. Även den ska nog få hamna i gårdshuset. Hade tyvärr ingen bild på den nu. Lägger upp bild på den sedan.

Kram




Fönsterfoder


Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade vad som händer i huset. Sanningen är den att vi har knappt varit ute på vardagarna och vi har hållit på med en del småsaker i köket som inte är så märkbart.  Även en del problem har uppkommit så ibland har det varit ett steg framåt och två steg bakåt, så är det ibland.

Vi satt förra helgen och pratade om när vi kunde sätta igång och kakla i köket och trodde att vi kunde nog köra igång till helgen som kommer. Sedan insåg vi att vi måste ju sätta foder runt köksfönstret för att kunna kakla emot fönsterfodret. Så igår var vi och införskaffade fönsterfoder och dörrfoder till hela nedervåningen.

Vi är så glada över att ha hittat en brädgård i Vännäs, Englunds trä AB som ligger en bit utanför Umeå, de har foder och lister  med profiler som näst intill är identiska med de som satt i huset från början. Dessutom till ett bättre pris än på de stora byggvaruhusen och att man stödjer en lokal företagare.

Här är profilen på fönster- och dörrfodren.




Idag har jag shellackat och spacklat fodren. Vi var även en sväng till Olofsfors byggnadsvårdsbutik idag och skaffat bl a mer färg så nu är det dags att måla.




//Renée






lördag 8 mars 2014

Vårtecken




Idag har det varit en dag med strålande sol, så efterlängtad när den lyst med sin frånvaro både januari och februari.

Upptäckte idag i en av pallkragarna att rabarbern blygsamt tittat fram. Längtar till att våren ska komma igång på riktigt och att det sen börjar grönska.

Här är min lilla odling från i somras som jag gjorde i ordning. Den består mest av jordgubbar, smulbär och rabarber och så en del örter. Ser fram emot den dagen då jag får ett riktigt trädgårdsland att påta i.




Renée